Huculszczyzna – "żywe laboratorium" gospodarki pasterskiej
Huculszczyzna to jedno z ostatnich
miejsc w Środkowej Europie (poza Rumunią), gdzie letni wypas na połoninach jest
wciąż praktykowany i trwa w zasadzie nieprzerwanie mimo zmian historycznych i
społeczno-gospodarczych. W II poł. XX wieku – podczas gdy w Europie Zachodniej następował
powolny upadek gospodarki pasterskiej – większość wysokogórskich pastwisk w
Karpatach Ukraińskich wykorzystywana była przez sowieckie kołchozy. Po
rozpadzie ZSRR i stopniowym procesie reprywatyzacji, pasterstwo na
Huculszczyźnie zaczęło funkcjonować w nowych realiach.
Głównych przyczyn utrzymywania się gospodarki
pasterskiej na Huculszczyźnie należy szukać w silnym przywiązaniu mieszkańców do
tradycji oraz w wysokim bezrobociu. Nie bez znaczenia pozostaje fakt,
że mimo utworzenia dwóch dużych obszarów chronionych (Karpacki Park Narodowy i Karpacki
Rezerwat Biosfery), nie wprowadzono całkowitego zakazu wypasu, jak miało to
miejsce chociażby w Tatrach Polskich. Nie oznacza to jednak, że i tych terenów
nie dotykają depopulacja i porzucanie gruntów. W zachodniej Czarnohorze w
dalszym ciągu wykorzystywany jest niemal cały kompleks połonin, podczas gdy w pozostałej
części głównego grzbietu wypas odbywa się tylko na wybranych połoninach.
Prowadzi to do wytworzenia się ciekawych kontrastów krajobrazowych, gdzie opuszczone
kilkadziesiąt lat temu obszary o mocno posuniętej sukcesji wtórnej sąsiadują z
wciąż użytkowanymi pastwiskami.
Na uwagę zasługuje także silne
zróżnicowanie gospodarki pasterskiej na Huculszczyźnie, przejawiające się w formie
organizacyjnej wypasu, jego zasięgu przestrzennym, wielkości osad pasterskich, strukturze własności gospodarstw, czy nawet w profilu produkcji. Wspomniana różnorodność wynika
z nawarstwiania się na przestrzeni lat odrębnych gospodarek pasterskich: huculskiej,
węgierskiej i czechosłowackiej, austriackiej i polskiej, sowieckiej i w końcu
współczesnej – ukraińskiej.
Wszystkim szerzej zainteresowanym współczesnym zróżnicowaniem
pasterstwa na Huculszczyźnie polecam publikację Agaty Warchalskiej-Troll i
Mateusza Trolla – Summer Livestock Farming at the Crossroads in the Ukrainian Carpathians: The Unique Case of the Chornohora Mountain Range. Na potrzeby wspomnianego artykułu autorzy przeprowadzili ponad 30 wywiadów.
Wśród respondentów znaleźli się: pasterze, dzierżawcy gruntów, pracownicy obszarów
chronionych, leśnictwa oraz instytucji naukowych, przedstawiciele lokalnych
władz, właściciele firm turystycznych, a nawet były kierownik kołchozu. Szczegółowymi
badaniami autorzy objęli 5 gospodarstw w Czarnohorze, zróżnicowanych pod
względem form organizacyjnych wypasu – od najbardziej tradycyjnych do
najnowocześniejszych.
Źródła informacji:
Troll M., Sitko I., 2006, Pasterstwo
w zachodniej Czarnohorze (Karpaty Ukraińskie) w ujęciu przestrzenno-czasowym, [w:] M.
Troll (red.), Czarnohora. Przyroda i człowiek, IGiGP UJ, Kraków,
111-140.
Warchalska-Troll A., Troll M., 2014, Summer
Livestock Farming at the Crossroads in the Ukrainian Carpathians: The Unique
Case of the Chornohora Mountain Range, Mountain Research and Development, 34(4),
344-355.
Komentarze
Prześlij komentarz